Inge Overdijk: Vallen en opstaan.

26-01-2015

Inge Overdijk: Vallen en opstaan.

Laatst hoorde ik iemand zeggen dat een kind gemiddeld 2.700 keer valt voordat het kan lopen. Of het klopt weet ik niet, maar ik kan met mijn twee jongens van 1 en 3 jaar bevestigen dat leren lopen inderdaad een weg is met veel vallen en opstaan. Maar toch, ze krijgen het uiteindelijk maar mooi voor elkaar. Als ik de kids zie ploeteren vraag ik mezelf weleens af: hoeveel volwassenen proberen eigenlijk nog iets 2.700 keer, voordat ze het kunnen? Ik denk dat de meesten al eerder afhaken en voor zichzelf concluderen dat ze iets ‘blijkbaar niet kunnen’ of ‘beter iets anders kunnen gaan doen’.

Er is maar weinig zo lastig als het veranderen van gedrag. Ik ben er bijna dagelijks mee bezig en zie dat het met name moeilijk is om gedrag, net als bij leren lopen, lang genoeg vol te houden zodat het een automatisme wordt. Onderstaand voorbeeld maakte dat weer eens duidelijk voor mij.

Bij een klant waar een programma loopt om medewerkers klantgerichter te maken, begeleiden we districtsmanagers om het programma uit te rollen. Eén keer per 6 weken komen we bij elkaar en trainen we vaardigheden en onderdelen van het programma. Tijdens één van de bijeenkomsten vertelde een deelnemer mij dat ze de vaardigheden uit de vorige bijeenkomst daadwerkelijk was gaan toepassen en dat dit haar veel had gebracht. Na twee weken werd ze echter ingehaald door de waan van de dag en verviel ze weer in het oude gedrag. Daarop hebben we samen besproken hoe te voorkomen was dat ze de komende zes weken opnieuw terug zou vallen in dat oude gedrag. Gedurende het gesprek kwam ze zelf met het idee om reminders voor zichzelf in te stellen, zodat ze niet zou vergeten om iedere dag te oefenen. Na zes weken zagen we elkaar weer; haar ideeën hadden gewerkt. Ze had namelijk dagelijks geoefend en had de dagelijkse reminders uiteindelijk niet eens meer nodig. Ze kreeg bovendien een compliment van een collega die met haar mee was geweest en die onder de indruk was van hoe goed ze het geleerde toepaste in de praktijk.

Ik was net zo trots op haar als op mijn kind toen het zijn eerste stapjes zette!   

Door: Inge Overdijk- van Surksum - Mandev consultant / trainer

Artikel delen:


Deze module is niet goed geconfigureerd.