C&A uit de kast.

28-05-2015

C&A uit de kast.

Dit najaar gaat na een rigoureuze verbouwing het vernieuwde vlaggenschip van C&A open op het Damrak in Amsterdam. Het bedrijf dat in 1841 is opgericht in Sneek is sinds een paar seizoenen bezig om het merk te verfrissen. In Parijs werd de najaarscollectie onthuld die het vernieuwde gezicht van het huis moet onderstrepen.

In de Franse modestad werd slechts een tipje van de sluier opgelicht en dat is voor de van oorsprong Nederlandse firma al heel wat. Jarenlang gunde het mysterieuze bedrijf, dat wereldwijd 2000 winkels heeft in 24 landen (Nederland telt 134 filialen), amper iemand een kijkje in de keuken, nu treden kopstukken van de keten naar buiten. De familie Brenninkmeijer, eigenaar van C&A, blijft overigens nog steeds goed uit beeld, maar de hand-out van het bedrijf is opvallend.

Openheid

Een eerste gedachte van de openheid van het merk is: gaan de zaken niet goed? Niet ondenkbaar aangezien andere gevestigde namen als V&D, Mexx en Miss Etam zich in de gevarenzone bevinden en de concurrentie moordend is. Maar er werd met klem ontkend. „Toen ik binnenkwam, was de boodschap om de klanten weer aan ons te binden”, zegt merkdirecteur Eva Ziegler. „Wat gaan we doen?, was de vraag. Een rondgang door het bedrijf maakte duidelijk dat we openheid van zaken moesten geven aan de buitenwereld. C&A stond erom bekend zo gesloten te zijn als een oester.”

In Galerie Joseph in de Parijse wijk Marais deed het merk een eerste Europese poging. Teri Naccarato is een van de hotshots die C&A heeft aangetrokken om het merk weer in de kijker te spelen met modetrends als normcore, hipster en skinny jeans. Bijzonder, want C&A geniet niet de reputatie van een modemerk pur sang. „De afgelopen jaren stonden we bekend als een zaak waar je goede basics kon kopen, naar de rest werd bijna niet gekeken”, beaamt Teri, die jarenlang achter de schermen van Victoria’s Secret werkte. „Winkelen is een leuke bezigheid en geen snelle transactie of straf. Aan ons de taak om de mojo in het bedrijf terug te brengen met non-basics. We bieden namelijk zoveel meer dan eenvoudige T-shirts en broeken en vrouwen willen variaties. Ze gebruiken kleding om zich van hun beste kant te laten zien. Ze willen showen dat ze lol in het leven hebben.”

Ontwerp

Dus zet C&A vol in op het ontwerp. Tijdens de presentatiedag werd een klein creatief leger geïntroduceerd dat de collectie voor komend najaar uitlegde. Van comfortabele omslagdoeken en rood-blauw geruite blouses tot A-lijn-rokken van denim, lange grijze jassen met een ceintuur en spijkerbroeken voor alle vormen en maten. Teri: „De C&A-vrouw gaat voor stijl, niet voor mode. Onze klanten willen actueel zijn en niet achter lopen, maar ook niet te vooruitstrevend zijn. We geven een recept en selecteren uit het totale trendaanbod hapbare keuzes, zodat zij zonder veel moeite het beste uit zichzelf kunnen halen. Vrouwen willen keuzes aangereikt krijgen, ze willen hulp tijdens het winkelen omdat ze zelf niet kunnen visualiseren wat hun goed staat.”

Denim

In volume is de keten een van grootste denimaanbieders in Europa. Per jaar gaan er 26 miljoen blauwe stukken over de toonbank. Maar om serieus te concurreren met gevestigde denimmerken trok de retailer You Nguyen aan. You die tot voor kort hoofdontwerper was van Levi’s vrouwencollectie, verdiepte zich in het klantenprofiel en kwam tot de conclusie dat de look en feel van een echt jeansmerk ontbrak. „Als je jezelf wil neerzetten als een denimmerk voor iedereen, moet je iedereen kunnen bedienen”, zegt You, die voor Levi’s een van de motoren achter het concept Curve ID was. „De pasvorm is extreem belangrijk, daar hebben we intensief aan gewerkt. Nu kan iedereen – slanke, volle, zwangere vrouwen, mannen en jongeren – bij ons een spijkerbroek vinden met een designerlook én voor een betaalbare prijs.”

Naast vrouwenmode en denim is het aanbod voor mannen aangescherpt. „Mannen zijn al lang afgestapt van de polo, wijde broek en jack”, weet Teri. „Net als vrouwen willen ze meer keuze.” Maar echt wild wordt het niet in de mannenhoek waar iets te robuuste truien, vlotte jacks, shirts en accessoires te zien waren. Daar mag best nog een moderner sausje overheen, ook al kan het merk zich niet te modieus uiten.

'Actueel, maar niet te vooruitstrevend'

„Er zijn inderdaad elementen waar wij ons niet snel aan zullen wagen”, erkent Teri. „We houden rekening met de proporties. De kleding moet vriendelijk voor het lichaam zijn. Denk aan symmetrische vormen versus erg uitgesproken silhouetten. Onze collectie moet begrijpelijk zijn voor veel verschillende mensen. Crop tops die we voor deze zomer veel op de catwalk zagen, zijn een ramp voor detaillisten. Net als jurken en topjes met een blote rug. Dat ziet er op de catwalk leuk uit, maar de realiteit is anders. Het gros van onze vrouwen hebben volle borsten en kunnen niet zonder een beha op stap. Maar een beha onder een rugloos kledingstuk is optisch niet fraai. Zie ik neon- en huidtinten in het modebeeld opduiken, denk ik: oef, dit wordt een moeilijk seizoen. Als je ouder wordt, verlies je kleur in je gezicht en je haar. Daarom kunnen echt heel weinig mensen neon- en huidtinten dragen. Het staat minder mooi.” 

Trend

Wat betreft het begrip trend, is de frontvrouw het eens met Lidewij Edelkoort (die tijdens een recente lezing de trend uit heeft verklaard, red). „Er is niet meer één duidelijke trend”, zegt ze. „Er zijn veel persoonlijke opties. We leven in een digitale wereld, de realtime gebeurtenissen die zich nu afspelen, zijn meteen zichtbaar voor de hele wereld. Er zit geen vertraging meer tussen, zoals dat vroeger het geval was. Dat heeft effect op trends.” Maar verbannen naar het verleden ziet ze het woord niet. „Mensen snappen het woord, ze weten wat het betekent. Voor de huidige tendens is nog geen woord.”

Bron:      Tekst: telegraaf.nl

               Foto: C&A

Artikel delen:


Deze module is niet goed geconfigureerd.