Inge Overdijk: Stilstaan.

16-06-2015

Inge Overdijk: Stilstaan.

De huidige maatschappij is steeds meer gericht op vooruitgang en ontwikkeling. Steeds vaker gebeurt het dat bedrijven ons benaderen om hen te helpen bij verandering en ontwikkeling van medewerkers. Ik ben er dagelijks mee bezig: het ontwikkelen van mensen en organisaties en het bedenken van nieuwe programma’s die hierbij ondersteunen.

Veel van onze programma’s zijn opgeknipt in kleinere thema’s. Dit om zes weken lang de focus op één klein onderdeel te houden, dit goed eigen te maken en vervolgens het volgende thema op te pakken. Hierdoor blijft het behapbaar voor zowel leidinggevenden als medewerkers en is het gemakkelijk in de dagelijkse werkzaamheden in te passen.

Door omstandigheden moest ik laatst bij een klant na vier thema’s een pauze inlassen om ruimte te creëren om nieuwe thema’s te ontwikkelen. In eerste instantie vond ik dit niet ideaal omdat iedereen net aan het programma en de nieuwe thema’s begon te wennen. Ik wilde de “flow” en de vooruitgang niet onderbreken. Helaas was er geen keus en daarom heb ik een overbruggingsthema ontwikkeld. Hierin beschreef ik de situatie die de klanten van onze klant nu zouden moeten ervaren na het uitrollen van de eerste vier thema’s. Aan de medewerkers de vraag wat zij al waarmaakten van deze situatie en waar zij nog een stap konden zetten. Belangrijk aandachtspunt in deze stap was om dit ook SMART te formuleren, zodat er dagelijks aandacht en oefening voor het eigen ontwikkelpunt is.

Voor de voorbereiding van het vijfde thema, waren er sessies met de leidinggevenden. Hier werd ook teruggeblikt op het overbruggingsthema. Hoe leuk was het om de enthousiaste verhalen te horen over de stappen die tijdens deze periode gezet zijn. Opmerkingen als: “Wat goed om terug te blikken en de puntjes op de i te zetten!” en “Dit zouden we iedere keer na een paar thema’s moeten doen.” kwamen veel voor. Het mooiste voorbeeld kwam van een leidinggevende over een medewerker die een paar jaar voor zijn pensioen zit. Zij had na vier thema’s eigenlijk de hoop al opgegeven dat deze medewerker nog zou gaan veranderen. Hoe verbaasd was zij dat juist hij tijdens het overbruggingsthema een enorme stap had gezet en heel ander (gewenst) gedrag was gaan vertonen. Dit voorbeeld alleen al maakte voor mij het hele overbruggingsthema de moeite waard.

Voor mij was het al met al een eye-opener. Waar we continu bezig zijn met ontwikkelen en vooruitgang, kan soms een moment van stilstaan en terugkijken ook heel veel vooruitgang brengen. Met dit in gedachten, gaan we toch een prachtige tijd met stilstand tegemoet met de vakantie voor de deur. Ik wens iedereen dan ook een mooie zomer toe met veel stilstaan en terugkijken, om vervolgens na de vakantie weer mooie stappen vooruit te zetten!

Door: Inge Overdijk - van Surksum - Mandev consultant / trainer.

 

Artikel delen:


Deze module is niet goed geconfigureerd.