Louis Bensdorp: Hole in one!

15-10-2015

Louis Bensdorp: Hole in one!

Kent u dat? U voert een goed verkoopgesprek en ervaart daardoor een hele prettige kick. Maar een volgende keer lukt dat op een of andere manier toch niet zo. Hoe komt dat? Hoe komt het dat uw verkoopsucces niet consistent is en uw gesprekken niet altijd zo goed? Misschien omdat u zich te veel richt op het ‘hole-in-one’ gesprek.

Weer een vergelijking met de golfsport. De juiste clubkeuze maken is natuurlijk heel belangrijk, daar heb ik de vorige keer over verteld. Maar in golf is het minstens net zo belangrijk om consistentie in je handeling, in je slag te krijgen. Het is namelijk  heel leuk om een hole-in-one te slaan, weet ik uit ervaring . Maar het is veel belangrijker om ervoor te zorgen dat je de bal altijd, elke par 3 hole weer, op de green slaat en vervolgens in twee putts uitholed. Uw scorekaart zal er hierdoor veel sneller beter uitzien dan door die enkele mazzelbal.

Zo is het ook met verkoop. Want wanneer u, of uw medewerker, consequent het juiste gedrag toont in verkoopgesprekken behaalt u significant betere resultaten dan via een enkele toevalstreffer. Goede verkoopgesprekken kenmerken zich door het tonen van het door de klant gewenste klantgerichte gedrag. De juiste houding, de juiste vragen, de juiste argumenten en goede timing. Dit zijn vaardigheden en die vaardigheden kun je aanleren en intrainen. Net als met golf zal het juiste gedrag geborgd moeten worden door verkoopgesprekken te trainen. Veel te trainen. Net zo lang tot het meest effectieve gedrag tweede natuur is geworden, totdat het geborgd is.

Natuurlijk blijft  inspiratie in een verkoopgesprek  van groot belang. Maar transpiratie, trainen, het herhalen en daarmee borgen van het juiste klantgerichte gedrag, is in verkoop pas echt de sleutel tot resultaat.

Misschien ga ik komend weekend toch de driving range maar weer eens opzoeken in plaats van 18 holes te spelen….

Artikel delen:


Deze module is niet goed geconfigureerd.