Angélique Triesscheijn: De winkeldeur als geheugensteuntje

04-02-2016

Angélique Triesscheijn: De winkeldeur als geheugensteuntje

Trainen van winkelteams in hun eigen omgeving betekent veel reizen, maar het heeft wel veel voordelen. We krijgen ook nog extra hulp van een geheugentrucje.

Trainen kriskras door heel Nederland

Een tijdje geleden vroeg Expert ons hun winkelteams te trainen. Niet ergens centraal in het land in een of ander goed verzorgd conferentie-oord, maar ín de Expert-winkels. Inderdaad, 130 vestigingen kriskras door heel Nederland. En dus ’s avonds na winkelsluitingstijd.

Dat was even wennen voor mij. Eerst een lange autorit naar Berlikum (nee, niet in Brabant, maar in Friesland) of naar Hengelo (nee, niet die stad in Twente, maar een dorp in de Achterhoek). U begrijpt, mijn TomTom (van Expert, natuurlijk, dankjewel voor de tip, Henk) is een trouwe vriend geworden. Eenmaal aangekomen, eerst met het team een patatje eten en dan de hele avond trainen, ergens in de winkel waar wat stoelen en een flip-over kunnen staan. O, jullie hebben geen flip-over? Geeft niet, ik hang wel wat losse flappen aan een ijskast. Na de training nog een nabespreking met de ondernemer en daarna terug naar huis, midden in de nacht.

Afzien, denkt u? Nee, ik vind het geweldig. Natuurlijk is het wat zwaarder door het vele reizen, maar het heeft zoveel andere voordelen. Super om gastvrij overal ontvangen te worden (Martijn zuigt de boel nog even bij, zodat we er picobello bijzitten), gezellig om eerst samen een hapje te eten (Wat een lekkere soep kan Eveline maken! En Beuningen heeft de beste frites!), handig om in de vertrouwde omgeving van het team te oefenen, waardevol om met de ondernemer direct de training na te kunnen bespreken (en zelf ervaren te hebben wat de kracht is van zijn team en waar met deze mensen de uitdagingen liggen).

Maar er is nog een voordeel. Een die heeft te maken heeft met het effect van de winkeldeur op het geheugen. Dat zit als volgt in elkaar.

De winkelruimte als trainingslocatie

In de training maken we natuurlijk volop gebruik van de winkelruimte. We oefenen met de echte producten, precies zoals ze zijn neergezet in de eigen winkel. We lopen actief door de winkel en oefenen situaties zoals die zich in de werkelijke praktijk ook voordoen. Bij de televisiewand, bij de schappen met klein huishoudelijke apparatuur, tussen de wasmachines, bij de multimedia.

De volgende ochtend komen de medewerkers terug in hun winkel. Dezelfde ruimte als waar zij de vorige avond hun training hebben beleefd. De winkel gaat open en de klanten komen binnen. Ze lopen naar de televisiewand, naar de schappen met klein huishoudelijke apparatuur, kijken bij de wasmachines of bij de multimedia. De verkopers lopen hen tegemoet.

En dan gebeurt er iets leuks. Op dezelfde plek als waar zij de vorige avond hebben geoefend, moeten zij nu hun ervaring weer terughalen in hun geheugen. En dat blijkt beter te lukken dan wanneer zij hadden geoefend in een totaal andere omgeving. De meesten van u weten onbewust waarom.

De deur als grens van het geheugen

Heeft u wel eens de ervaring gehad, dat u in uw huis bent, laten we zeggen in uw huiskamer, en u moet iets pakken wat op zolder ligt? Tegen de tijd dat u op zolder bent, bent u vergeten wat u ook al weer wilde pakken. Als u die ervaring kent, dan weet u vast ook wat de oplossing is. Heel eenvoudig: u loopt weer terug naar de huiskamer, doet de deur open en - ping! - u weet het weer! En meteen denkt u: hoe kan dat? Het is een trucje van uw geheugen. Die slaat de herinnering op bij de plek waar die is ontstaan. Als u weer terugkomt op die plek, komt de herinnering weer boven. De huiskamerdeur was als het ware de grens van uw geheugen.

De winkeldeur doet bij het team het belletje rinkelen

Zo krijgen we dus extra hulp van het geheugen, wanneer we trainen in de winkel. Zodra het team de winkeldeur doorgaat, komt – ping! – de herinnering aan het geleerde weer boven. Zo’n geheugensteuntje speelt ons als trainers natuurlijk lekker in de kaart!

Angélique Triesscheijn

 

Meer hierover in: Radvansky, G. A., Tamplin, A. K., & Krawietz, S. A. (2010). Walking through doorways causes forgetting: Environmental integration. Psychonomic Bulletin & Review, 17, 900–904

Artikel delen:


Deze module is niet goed geconfigureerd.