Elsevier-onderzoek: Beste ziekenhuizen

31-12-2012

Elsevier-onderzoek: Beste ziekenhuizen

Welke ziekenhuizen bieden veilige en effectieve medische zorg, welke zijn het meest patiëntgericht? Jaarlijks vergelijkt Elsevier alle ziekenhuizen van Nederland.

Vier ziekenhuizen krijgen de hoogste score in de nieuwste editie vanElseviers ‘De beste ziekenhuizen’ die deze week in de winkel ligt: het Flevoziekenhuis in Almere, het Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, het Ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk en de MC Groep in Lelystad. Rijnstate en Sint Jansdal behoorden ook in 2011 al tot de winnaars. Bron: Elsevier oktober 2012

 

Voorlichting

Opvallend beter dan in 2011 presteerden het Deventer Ziekenhuis, het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden, en de MC Groep in Lelystad, voorheen de IJsselmeerziekenhuizen. De patiënt krijgt de beste dienstverlening en voorlichting bij het Flevoziekenhuis en Ziekenhuis Rijnstate, het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp.

De laagste scores zijn voor het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag, het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, het VU medisch Centrum en de umc’s in Groningen en Rotterdam. De lage scores bij de umc’s zijn voor een deel te wijten aan de lange wachtlijsten. Het UMC Sint Radboud in Nijmegen haalt van de umc’s de hoogste score.

 

Openbare gegevens

Veilig voor de patiënt, nauwgezet en up-to-date in de medische zorg, betrouwbaar als organisatie, optimaal als voorlichter en begeleider van de patiënt. Dat is de maat voor een goed functionerend ziekenhuis.

De ziekenhuizen zijn vergeleken aan de hand van verplicht openbare en feitelijke gegevens die ze aanleveren bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het programma Zichtbare Zorg, waarbij alle partijen uit de zorg betrokken zijn. Daarnaast tellen volumenormen voor operaties mee die wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten hanteren.

 

Transparant

Dit jaar zijn ook resultaten van enquêtes naar de ervaringen van patiëntenbij een ziekenhuisopname meegenomen, afkomstig uit de zogeheten CQ-index, ontworpen door verzekeraars. Evenals in 2010 en 2011 is het Elsevier-onderzoek uitgevoerd met ondersteuning van bureau SiRM. Voor het onderzoek zijn in totaal 385 prestatie-indicatoren gebruikt.

 

Bron: elsevier.nl

Artikel delen:


Deze module is niet goed geconfigureerd.