Stop prijsmisleiding!

18-10-2013

Stop prijsmisleiding!

VAN / VOOR FLAUWEKUL: 97% VAN ONDERZOCHTE PIJZEN KLOPT NIET

 Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 97% van de in de winkel getoonde van/voor-prijzen niet klopt. In bijna geen enkel geval is de genoemde van-prijs in de periode voor de 'aanbieding' daadwerkelijk berekend. Vooral Scheer & Foppen en Kijkshop maken zich schuldig aan deze misleiding. De Consumentenbond heeft daarom de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd deze ketens aan te spreken.

 

Het onderzoek

Onderzoekers van de Consumentenbond gingen 4 keer de winkels in verspreid over een periode van 7 weken om aanbiedingen van allerlei producten, zoals witgoed, stofzuigers, strijkijzers, tablets, camera's en keukenapparatuur met elkaar te vergelijken. In totaal werden 18.000 aanbiedingsprijzen bij BCC, Blokker, Dixons/Paradigit, Expert, Kijkshop, Mediamarkt, MyCom, Saturn en Scheer & Foppen bekeken en 1300 van/voor-prijzen.


De psychologie

In winkels staan prijzen die je voordeel zo groot mogelijk moeten laten lijken. Hoe groter het (vermeende) voordeel, hoe groter de verleiding. Wat ook goed werkt: laten denken dat het een enige en laatste kans is. Kaartjes met op=op, laatste exemplaar en alleen vandaag geven een gevoel van urgentie.

 

De uitkomsten

De onderzoekers troffen sommige 'laatste exemplaren' nog 7 weken in de winkel, wat doet twijfelen of het echt de laatste is. Ook de vermelde van/voor-prijs klopt vaak niet. Bij Saturn in Amersfoort stond een Philips-tv als laatste exemplaar aangeboden van €2199 voor €1597. Een paar weken later was het bordje getransformeerd in: van €2397 voor €1697. Scheer & Foppen in Nijmegen maakt het nog bonter: 'Laatste model, profiteer nu! Van €899 voor €679,94' stond er bij een Panasonic-tv. Een week later is de televisie in de 'aanbieding' van €1079 voor €899. Ook Mediamarkt hanteert deze misleidende truc: een Philips-tv wordt eerst aangeboden voor €819, daarna voor €600 om tot slot te worden aangeprezen als: 'Van €999 voor €650, laatste exemplaar!'

 

De meest notaire overtreders

Bijna alle door de Consumentenbond onderzochte ketens gebruiken van/voor-prijzen, maar Scheer & Foppen en Kijkshop vielen hierbij het meest op omdat zij het bij alle artikelen in de winkel op het prijskaartje zetten. Bij Scheer & Foppen bekeken we 684 prijskaartjes met van/voor-prijzen in 3 filialen. Slechts 4 keer was de van-prijs in de week ervoor daadwerkelijk berekend. Bij Kijkshop vonden we geen enkele van-prijs die in de periode daarvoor gold. Daarom heeft de Consumentenbond naar aanleiding van dit onderzoek de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd beide ketens aan te spreken.

 

Van / voor versus adviesprijzen

Een variant op het gegoochel met van/voor-prijzen is het vermelden van een (doorgehaalde) adviesprijs, met daarnaast de prijs die de winkel hanteert. In winkels worden producten vrijwel altijd onder de adviesprijs verkocht, met uitzondering van boeken waarvoor een vaste prijs geldt. Van de onderzochte ketens vermeldt met name Blokker bij veel producten in de winkel de adviesprijs, met daarnaast de prijs van Blokker. Die is vrijwel altijd lager, waardoor het lijkt alsof Blokker scherpe aanbiedingen heeft. Uit het onderzoek bleek dat dit geenszins het geval is: slechts 1 keer was de Blokker-prijs de laagste prijs van de 82 prijzen die wij op dat moment bij verschillende winkels voor het betreffende artikel noteerden. 


Zo kan het ook!

Een positieve uitzondering in de zee van van/voor-flauwekul is Expert. Nagenoeg alle van-prijzen die de onderzoekers van de Consumentenbond bij deze keten noteerden staan in de weken ervoor inderdaad op de prijskaartjes. Zo kan het dus ook!

 

Bron: consumentenbond.nl

Artikel delen:


Deze module is niet goed geconfigureerd.