Wouter van der Woerd: Think global, act local?

27-08-2013

Wouter van der Woerd: Think global, act local?

Wie kent ‘m niet, deze veelvuldig gebruikte en al jaren oude oneliner. Ideaal voor managers die nog eens extra willen verduidelijken dat het vooral om de 'brede kijk' gaat; dat je de wereld moet kennen om vervolgens je ‘global view’ te vertalen naar lokale omstandigheden. Daar moet je immers vooral oog hebben voor de klant in zijn / haar omgeving.

Mooi bedacht maar in de praktijk zijn er niet zoveel echt goede voorbeelden. De grote merken kom ik overal ter wereld – en vaak op dezelfde wijze – tegen: Coca Cola, McDonald’s, Apple, Sony en Starbucks bijvoorbeeld. Over Starbucks gesproken: terwijl steeds meer landen dit concept leren kennen, worden er in de VS honderden filialen gesloten. ‘Te duur, zeker in deze tijd’, zeggen de klanten. Of dat de enige reden is, valt te betwijfelen. De Canadese variant, Tim Hortons, heeft helemaal geen last van klagende klanten. In dat enorme land, 294 keer zo groot als Nederland met slechts 27 miljoen inwoners, staan inmiddels zo’n 2800 Tim Hortons filialen. Terwijl ze er eigenlijk niet uitzien, meestal gesitueerd zijn op vreselijke parkeerplaatsen en je er erg lang moet wachten, zijn de meeste Canadezen fan: ‘I enjoy my Tim Hortons!’

In deze ‘Truely Canadian coffee shop’ is het altijd druk en lijkt verdere groei onafwendbaar. Ok, de koffie is goed (met name de Ice Coffee), de Muffins en Bagles ook maar waarin schuilt nu eigenlijk het echte geheim? Als je er even niet naar toe kan (Amsterdam-Toronto: 8,5 uur voor € 913 retour) kijk dan op www.timhortons.com. ‘Tim Hortons can be more than your daily cup of coffee’. Op elke webpagina vertaalt de organisatie haar filosofie naar de samenleving om haar heen: children foundations, national sponsorships, de Tim Card (the easy reloadable) en echt concrete recycling programs (‘working together in 125 community clean up events across Canada’). Free skating programs (Tim Horton was een ijshockeyheld), zwemlessen, halloween safetyprograms… gaat dit eigenlijk nog over koffie? Tim Hortons geeft branding een eigen en herkenbare signature: Canadees, no nonsense, direct resultaat met en door mensen.

De organisatie blijkt de aardige buurman die je begrijpt en altijd wel even wil helpen: dichtbij, laagdrempelig, vertrouwd. En ze verkopen, wellicht als gevolg daarvan, ook nog koffie. Als organisatie hebben ze de bekende oneliner veranderd in: "think local and act local". Dat lijkt beslist geen verkeerde gedachte in deze wispelturige ‘global world’. Het blijkt in ieder geval een prima uitgangspunt om de boel ‘local’, op de zgn. laatste meter, (waar de omzet wordt gerealiseerd) goed op de rit te houden.

Door: Wouter van der Woerd

Artikel delen:


Deze module is niet goed geconfigureerd.