Passie en plezier op papier?

12-03-2013

Passie en plezier op papier?

In Brussel was ik ooit getuige van zo’n trainingssessie door zo’n trainingsgoeroe die een deelnemer naar voren haalde en hem vroeg waarom hij toch zo’n terneergeslagen indruk maakte. De man, een afdelingsmanager bij een Amerikaanse verzekeraar, vertelde dat hij de hele dag door zijn collega’s gepest werd: propjes naar zijn hoofd, stickers op zijn rug, lijm op de stoel en fake telefoontjes….. Kortom: hij was het “lulletje rozenwater” van het bedrijf. En zo stond hij er ook bij tijdens dat vraaggesprek. Hangende schouders, een beetje voorover en een weifelend stemmetje.

Na deze trieste opsomming van zijn dagelijkse bedrijfsellende vroeg de trainer wat deze zielenpiet zoal in het weekend deed. Hij bleek de coach van het honkbalteam van zijn zoon te zijn en legde geestdriftig uit hoe hij die jongens leerde deze prachtige sport zo goed mogelijk te beoefenen. De gedaantewisseling op het podium was verbazingwekkend! Naast de goeroe stond nu een inspirerende en enthousiaste vent die in zichzelf geloofde. Als je passie hebt voor wat je doet, dan straal je dat uit, was vervolgens de boodschap. “Je dwingt je eigen succes af”, riep de trainer nog terwijl de man onder daverend applaus zijn plek in de zaal weer in nam. 

Boeken vol zijn er geschreven over dit soort “zoektochten naar jezelf” met als bonus de boodschap dat je de output ook kan gebruiken om in je werk (meer) succesvol te zijn. Ook het bedrijfsleven smult van deze boeken. Organisaties willen immers gepassioneerde medewerkers, verbonden met het bedrijf en haar kernwaarden: “Ik ben waar ik werk; dat is mijn bedrijf; de corporate values sluiten zeker aan bij mijn values….”

Internal Branding is inderdaad voor veel organisaties een hoofdthema om van binnenuit de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Vandaar dat dit (overigens eeuwenoude) thema elke keer weer door schrijvers en/of adviseurs opnieuw wordt uitgediept. Veel woorden, veel congressen, veel trainingen…. maar met vaak een zeer mager resultaat. Het doet mij een beetje denken aan die man die na een zeer inspirerende sollicitatieprocedure (alles was uit de kast getrokken: cultuur, values, leadership) een totaal ander bedrijf aantrof in de dagelijkse praktijk dan hem was voor gespiegeld. “Dat komt”, zei zijn baas toen hij dit bespreekbaar maakte, “omdat we je toen nog aan het recruiteren waren!”

Passie en plezier komen mijns inziens vooral uit jezelf voort. Je vindt het leuk of niet. Een inspirerende baas kan daarbij helpen door je aan te moedigen, te complimenteren en door je aan te sporen om je talenten zo goed mogelijk te gebruiken. Als het in je zit, zal een goede leider je helpen het uit je te halen, al is het alleen maar omdat hij het juiste voorbeeld geeft. En dat werkt een stuk beter dan passie uit een boekje of aangeleerd plezier tijdens een congres. 
 

Artikel delen:


Deze module is niet goed geconfigureerd.