“Stimuleer werknemers in wat ze goed doen”

01-03-2013

“Stimuleer werknemers in wat ze goed doen”

Hij wordt wel de Nederlandse managersgoeroe genoemd en is alom bekend vanwege zijn MBA in één dag-seminars. Maar Ben Tiggelaar geeft niet alleen seminars, hij schrijft ook boeken, publiceert columns, doet onderzoek en weet heel veel over effectief management. Voor Mandev gaf hij een ultrakort college over passie, energie en plezier op het werk.

 

Hoe belangrijk zijn passie, energie en plezier in het dagelijkse werk?

“Heel belangrijk. Als mensen met plezier werken, dus echt lol hebben in wat ze doen, dan gaat het ze makkelijker af. Daardoor staan ze meer open voor veranderingen en bewegen ze makkelijker mee met een bedrijf. Dat is juist nu, in crisistijden, prettig. Bedrijven moeten flexibel kunnen inspelen op wisselende omstandigheden. In organisaties waar mensen veerkrachtig zijn, hoop hebben, optimistisch zijn en zelfvertrouwen hebben - vier belangrijke elementen - vind je veel passie, energie en plezier bij werknemers. Uit onderzoek blijkt dat je als manager of leidinggevende met relatief eenvoudige interventies op deze vier onderdelen veel kunt bewerkstelligen.”

 

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Om zoiets als de veerkracht bij een werknemer te vergroten, kun je samen met hem eventuele tegenvallers op een rijtje zetten en van te voren een plan bedenken hoe hij daarmee om kan gaan. Scenario-denken in ’t klein. Wat ook werkt, is een balans opmaken met de medewerker. Wat is er tot nu toe gepresteerd en wat zijn de uitdagingen? Vaak zie je dat mensen dan maar naar één kant van de balans kijken. Iemand die net een enorme tegenvaller heeft in zijn werk, kan alleen maar daar aan denken. Het is belangrijk dat een leidinggevende de balans weer terugbrengt in het juiste perspectief. Hij kan zeggen: ’t klopt, dat zat even tegen, maar kijk, dit is alles wat we hebben gepresteerd de afgelopen maanden en dit is jouw bijdrage. Als we kijken naar het evenwicht slaat de balans nog steeds de goede kant op. In meeste bedrijven wordt de nadruk gelegd op de dingen die niet goed gaan. Wat wel goed gaat, daar wordt niet op gereageerd, of te laat. Terwijl het juist gaat om: catching people while they doing something right. Dus mensen betrappen als ze iets goed doen. Als leidinggevende moet je een deel van je tijd besteden aan lopen door je bedrijf en kijken waar mensen mee bezig zijn. Stimuleer ze in wat ze goed doen. Dat is wat managers iedere dag eenvoudig zouden kunnen doen om de energie, passie en het plezier stelselmatig te vergroten.”

 

Vormt de ruimte die werknemers krijgen om mee te denken nog een belangrijk onderdeel bij het vergroten van passie, energie en werkplezier?

“Ja. Om hoop bij werknemers te stimuleren, helpt het om een duidelijk doel te stellen en vervolgens de medewerkers betrekken in wegen naar dat doel toe. Dat heeft niet alleen tot gevolg dat je tot betere strategieën komt, mensen zullen ook meer geloven dat het doel gehaald gaat worden. Uiteindelijk leidt het tot een sterkere beleving van de hoop dat het doel gaat lukken, dat de bedrijfsmissie slaagt. En dat is nu net wat mensen dagelijks nodig hebben om de dag weer in te gaan, om met passie en plezier de dag weer te beginnen.”

 

‘t Klinkt allemaal relatief simpel, waarom passen maar zo weinig managers dit concreet toe in de praktijk?

“De waan van de dag gooit vaak roet in het veranderingsproces dat je als leidinggevende wilt opstarten. Daarom kun je als leidinggevende beter één of twee dingen kiezen en die goed uitvoeren. Kies dingen waarvan je weet dat ze realistisch zijn, waar je goed in bent en waar je ook echt achterstaat. Dan maak je het doe-baar voor jezelf. Je kunt niet in één keer alle ideeën en interventies die je hoort, toepassen. Onmogelijk. Managers moeten zichzelf de vraag stellen: wat kan ik doen om het werkplezier van mijn werknemers te vergroten. Stelselmatig en op lange termijn. Als je díe vraag voor jezelf kunt beantwoorden - bij elke manager zal er iets anders uitkomen - dan ben je vaak al verder dan dat je nog eens tien tips krijgt of vier managementboeken leest. Noem gewoon één concreet ding wat je elke dag weer kunt doen. Een tip of advies echt implementeren en toepassen, maakt echt een verschil en is al moeilijk genoeg.”

Artikel delen:


Deze module is niet goed geconfigureerd.