Sociale innovatie beter dan technische innovatie

04-09-2014

Sociale innovatie beter dan technische innovatie

Als bedrijven de concurrentiekracht willen vergroten, doen zij dat vaak met name door technische innovatie. Ze schaffen nieuwe producten aan of verbeteren de oude. Onderzoek van onder andere Henk Volberda (hoogleraar strategisch management) toont echter aan dat het succes van vernieuwingen voor 75% wordt bepaald door sociale innovatie en slechts 25% door technische innovatie.

Als medewerkers meer ruimte krijgen om te doen waar ze echt goed in zijn, zie je daar de resultaten van terug. Sociale innovatie maakt medewerkers breder inzetbaar, mondig, vaardig, creatief en klantgericht. Het stimuleert medewerkers om zichzelf te ontwikkelen en verbetert taakverdeling, waardoor doelstellingen efficiënter worden bereikt. Deze verbeterde inzet van personeel heeft veel meer effect dan nieuwe computers of andere apparatuur.

Uiteraard moet ook goed naar de managers gekeken worden. Medewerkers kunnen alleen de ruimte nemen om hun talenten in te zetten als zij die ruimte ook krijgen van hun leidinggevende. Zoals Eric Alkemade, manager die zijn aandacht vooral richt op het aanspreken van de menselijke energie in organisaties, zegt in een blog: 'Of medewerkers goed zijn en goed presteren, bepaalt u als manager in hoge mate zelf door de bril waarmee u naar uw medewerkers kijkt. Medewerkers voelen het door hun management gehanteerde mensbeeld feilloos aan en reageren hierop dienovereenkomstig.' 

 

Bron: innovatieforganiseren.nl en penoactueel.nl

Artikel delen:


Deze module is niet goed geconfigureerd.